Wat is er nieuw en waar zijn we te bezoeken?

Nieuws & Events

Events

Urinebank 

Plantarium

2024


Hét evenement voor de Europese tuinplantenretail

International Trade Centre Hazerswoude/Boskoop.

Zien we u op de voorjaarseditie van PLANTARIUM|GROEN-Direkt?

21 en 2 augustus 2024

07:00-17:00 uur

Horticontact


Op 18,19,20 februari 2025

HortiContact in de Evenementenhal in Gorinchem! De plek waar je alles over de glas- en tuinbouw op één plek vindt!


Openingstijden:

Di: 10:00 – 18.00 uur
Wo: 13:00 – 21:00 uur
Do: 10:00 – 18.00 uur

Nieuws

Coniferenteler gaat over van kunstmest op urine van melkkoeien


bron:

https://www.mestverwaarding.nl/kenniscentrum/3021/coniferenteler-gaat-over-van-kunstmest-op-urine-van-melkkoeien


Boomkweker Henri Buitenhuis krijgt sinds kort urine aangeleverd op zijn bedrijf in Boskoop. De urine wordt in het waterbassin van de boomkwekerij gemengd met het irrigatiewater voor de planten. Door het irrigatiesysteem worden de planten voorzien van de juiste hoeveelheid water en meststoffen. Op deze manier kan de boomkweker besparen op zijn kunstmest. De wetenschap is enthousiast, omdat hiermee de waterkwaliteit verbetert en kringlopen op kleinere schaal worden gesloten.

Invilt.begeven zowel prof. Erik Meers (Universiteit Gent) als Thijs Vanden Nest (ILVO) in een reactie aan dat urine of dunne fracties uit mest waardevol zijn als meststof. Vanden Nest: “Urine bevat ureum en is een geschikte meststof zonder veel fosfor. Het heeft een ammoniakale werking en is zodoende direct opneembaar”. Meers: “Het herbergt daarbij niet de milieurisico’s die de wetgeving momenteel toeschrijft aan dierlijk mest”.

Producten als aan de bron gescheiden dunne fracties (zoals urine), mineralenconcentraten of ook gestripte ammoniak, die voldoen aan de criteria van RENURE zouden volgens hen dan ook in het gebruik erkend moeten worden als kunstmestvervanger.
Volgens Meers snijdt de Europese Commissie zichzelf in de vingers door zich zo terughoudend op te stellen in de erkenning van RENURE. Juist in de uitspoelingsgevoelige gebieden verbetert de waterkwaliteit omdat de benutting van stikstof uit dierlijke mest verbetert. En voor iedere kilogram stikstof die niet naar het milieu verloren gaat (met name ammoniak en nitraat) hoeft er geen aardgas te worden gebruikt om kunstmest van te maken.

Erik Meers hoopt dat Brussel wakker wordt en van de nood (energiecrisis) een deugd maakt: “We zitten nu noodgedwongen in de perfecte omstandigheden om tot een sluiting van de kringlooplandbouw te komen”.



unsplash