Artikel in Boom in Business: "Innovatie: koeienplas als kunstmestvervanger"



26 januari 2024

Hanskamp presenteert Urinebank op Plantarium | Groen-Direkt en Horticontact

Door koeienurine als meststof te gebruiken, wordt minder stikstof uitgestoten. Melkveehouders reduceren hiermee hun stikstofoverschot, terwijl kwekers minder kunstmest nodig hebben. Een duurzame twist voor beide partijen.


Hanskamp is een bedrijf dat focust op innovatieve oplossingen in de melkveehouderij. Het CowToilet is een van die oplossingen, waarbij een verbinding ontstaat met de kwekerijsector. Afvalstof voor de een, wordt grondstof voor de ander. Belangrijk bij het winnen van de koeienurine is dat die niet in aanraking komt met de mest op de stalvloer. Voor de melkveehouder omdat er dan geen ammoniakemissie ontstaat, en voor de kweker omdat de urine dan de juiste samenstelling heeft als plantenvoeding. Het CowToilet voorkomt vermenging door de urine direct onder de staart van de koe op te vangen.


Door het CowToilet ontstaat een verbinding tussen melkveehouderij en kwekerijsector


Beregeningssysteem

Koeienurine bevat stikstof en kali en is daardoor geschikt als kunstmestvervanger voor planten. Kwekerij Koos Buitenhuis in Boskoop bemest de heesters en coniferen al met urine. Die wordt in het waterbassin van de kwekerij gemengd met beregeningswater. Het beregeningsysteem mengt vervolgens de juiste hoeveelheid water en meststof.


Bekijk in deze video hoe het werkt:


Bron: NWST NeWSTories bv. (z.d.). Innovatie: koeienplas als kunstmestvervanger. https://www.boom-in-business.nl/article/41798/innovatie-koeienplas-als-kunstmestvervanger

Vragen? Neem contact met ons op!

Heeft u vragen of interesse in het inzetten van urine op uw bedrijf? Neem contact met ons op want wij verbinden graag vraag en aanbod.